vineri, 2 iulie 2021

Dor - intraductibil

 


Dor - cuvant atat de simplu. Intraductibil intr-o alta limba, exprima un sentiment greu de tradus chiar si de la o persoana la alta.

Sau mai degraba se traduce diferit de la o persoana la alta.

Ti-e dor de tine, cel care erai pe vremuri, cand nu aveai inca responsabilitati prea mari, ti-e dor de tine, cel "fara griji si fara bani". Ti-e dor de copilarie, chiar daca s-a consumat intr-un regim (comunism) nedorit si neregretat. Dar pentru tine inseamna trairi unice, oameni unici, locuri unice. Pe care poate chiar si schimbarea regimului de atunci, le-a schimbat.

Ti-e dor de bunici, oricum au fost ei: blanzi sau severi, ocupati sau dimpotriva, cu tot timpul dedicat tie.

Ti-e dor de prietenii din copilarie, chiar daca erau cei mai buni prieteni sau va certati din orice.

Ti-e dor de balciuri, baluri sau de nuntile care rasunau in tot satul, organizate in curtea caminului cultural, cu mese de lemn intinse de la un capat la altul al salii, cu menu traditional gatit in tuciuri mari, in spatele caminului. Ti-e dor de prima hora, de invitatiile la dans, ti-e dor de prima indragosteala, de fluturii din stomac.

Ti-e dor de taberele din copilarie, chiar daca atunci ti-era dor de acasa... Experiente traite impreuna cu alti multi copii, care fiecare poarta un dor diferit fata de aceleasi experiente. Sau nu. Poate unora nu le este deloc dor de taberele in care ati fost impreuna si din care tu ai amintiri remarcabile, insa ei nu.

Ti-e dor de mare, de drumul cu masina, plecati la 3 dimineata ca sa ajungeti la rasarit la mare, sa nu va prinda caldura pe drum. Cu masina doldora de bagaje. Dor de mirosul de nisip cald si apa sarata de mare, ca sa nu mai zic de mamaliguta cu hamsii si mujdei.

Ti-e dor pana si de oamenii care nu insemnau mare lucru pentru tine, dar pe  care ii gaseai mereu in acelasi loc. Stiai ca acolo era locul lor si intrebai de ei daca nu-i mai gaseai la un momentdat.

Dor, un cuvant care uneori chiar doare, asa de tare incat te intrebi daca n-ar fi mai bine sa nu existe. Dar el exista, un cuvant pe cat de scurt pe atat de puternic, un cuvant cat un sentiment, intraductibil intr-o alta limba, intraductibil chiar si de la o persoana la alta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu